Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 4.22 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NEŽINOMI PASAULIO KULTŪRIZMO ISTORIJOS PUSLAPIAI
Aš kiek abejoju dėl savo nuomonės reiškimo, kadangi egzistuoja kiekvieno asmeninės nuomonės, skonio, simpatiju bei subjektyvumo kriterijus. Nepaisant to, kas mane pažįsta, žino, kad aš visada visose situacijose ne tik stengiuosi, bet ir išlieku objektyvi, nepainioju asmeniškumų ir išankstinės neigiamos nuomonės.
Šitas mano straipsnelis apims pačius isimintiniausius 1990-2000, 2000-2012 metų sportininkus.
Pasirinkau du periodus, kadangi vieno aprašymas turi daug mažiau naudos ir daug mažiau pasako, negu stengiantis pritaikyti palyginimo metodą, šiuo atveju lyginant vieną periodą su kitu.
Išnagrinėjau visus esančius protokolus, išanalizavau reitingus ir man į akis įkrito vienas labai akivaizdus dalykas - 2000-aisiais metais kažkas įvyko ir šiuos metus galima laikyti akivaizdžia kito periodo pradžia. 1) maždaug nuo tų metų gerokai išaugo dalyvių skaičius; 2) gerokai padaugėjo dalyvaujančių šalių; 3) sportininkų sportinė forma tapo nebeprognozuojama. Kažkaip 1990-2000 m. dalyvavo kiek mažiau sportininkų, tačiau gerų sportininkų buvo daugiau, negu nelabai gerų. Nuo 2000 m. pačių geriausių sportininkų skaičius, galbūt, ir išaugo, tačiau pradėjo dalyvauti labai daug vienadienių prastų sportininkų. Aš esu kokybės, o ne kiekybės šalininkė, todėl mano akimis žiūrint sportas pasidarė masinis, tačiau nebekokybiškas, todėl tapo sunku atskirti grūdą nuo pelo ir geresni sportininkai pradėjo skęsti prastų sportininkų masėje. Tie sportininkai, kurie dominavo 1990-2000 m. dauguma buvo tikrai labai aukšto lygio. Jų nebuvo tiek daug, tačiau jie buvo pastovūs, visada tobulos formos ir net dabar galėtų būti tikri etaloniniai pavyzdžiai. Pavardės nusipelniusios būti aukščiausiai tai: Bauman Alexandra, Haric Daniela, Muhlhaus Claudia, Perrott Linette, Push Tina, Weeke Sabine, Babel Inge. Tarp vyrų tokių didelių žvaigždžių neįžvelgiu. Verta paminėti nebent Dessel Serge, Ogorodnikov Sergey, Carloto Franco.
Kalbant apie pokyčius, akivaizdžiai pastebimas dalykas, kad iki 2000 m. labiau reiškėsi vakarų Europos šalys, o rytų Europos šalys dalyvavo gana vangiai, tačiau nuo 2000 m. jų ne tik padaugėjo, bet ir pradėjo dominuoti. Iki 2004 m. vakarų vis mažėjo, o vėliau dėl federacijos atsiskyrimo išliko visai mažai. Manau, tai normalus reiškinys, kai viena sporto šaka turi ne vieną ir ne dvi pasaulio federacijas/asociacijas. Iš vienos pusės - visada gerai, kai yra pasirinkimas, tačiau žiūrint iš kitos pusės - titulas tampa ne tokiu galingu, kokiu būtų, jei egzistuotų viena sporto federacija. Dar vienas didelis impulsas ir labai didelė įtaka buvo neilgai trukęs, bet galingas Pietų Afrikos Resbublikos įsiliejimas į federacijų renginius ir veiklą 2010 ir 2011 m., ir Indijos sportininkų dalyvavimas tebesitęsiantis iki šiol.
Kalbant apie 2000-2012 m. periodą, kaip jau minėjau, atsirado daugiau pastoviai dalyvaujančių ir pastoviai aukštas vienas užimančių sportinikų, negu buvo iki tol, tačiau radau tik vieną ar du tikrai tobulus sportininkus vyrus ir ne daugiau sportininkių moterų, kurių pavardės, deja, nėra reitingų lentelės viršuje, ir netgi čia nebus paminėtos, kadangi jie dalyvavo po vieną ar du kartus ir jokiais "veidais" netapo.
Pirmiausia, kas "šovė" į galvą - tai sportininkas, kurio neįmanoma būtų nepaminėti pačiu geriausiu žodžiu, tai rusas Michailas Malekas. Jei kas nors paklaustų, kaip turėtų atrodyti tikras lengvo kultūrizmo pavyzdys ir etalonas, tai net neabejodama paminėčiau Maleko pavardę. Sportininkas išsiskiria savo nuosekliu dalyvavimu, visada gera varžybine forma, o labiausiai - savo pozavimo kultūra, kuri kaskart ypatinga, kruoščiai paruošta, idealiai atidirbta ir savita. Sportininko savęs pateikimas yra, ko gero, vienas iš pačių geriausių per visą istoriją.
Būtina paminėti Marijos Deksnes pavardę, kuri yra viena iš tų keletos sportininkų, kurios sudalyvautų varžybų skaičius yra didesnis negu 20. Tiems, kurie turėjo galimybę stebėti visus ar bent daugelį jos laisvosios programos pasirodymų, ji tikrai pabodo, kadangi jos būdavo praktiškai visada vienodos, tos pačios ir su laiku tikrai beveik atmintinai atsimenamos. Nepaisant to, ilgą laiką ji buvo lydere aerobinio fitneso rugtyje, kadangi jos atliekami elementai buvo sudėtingi, o tiems, kurie ją matė tik kartą ar du - programos turėjo atrodyti tikrai įspūdingai.
Neapsieisiu nepaminėjusi estų kulturisto Aleksandro Ševcovo. Tai vienas iš pavyzdžių, kai sportininkas metai iš metų iškovoja titulus labiau dėl to, jog dėl gausaus dalyvavimo yra labai gerai žinomas, negu dėl to, kad būtų tikrai pats geriausias savo kategorijos kultūristas pasaulyje. Esu nuomonės, jog net geriausi sportininkai turi turėti trenerį, kuris seka visą eigą, formą ir iš šono mato, kuria linkme jo sportininkas eina - kyla ar ritasi. O kai esi pats sau treneris, tada akys pripranta prie savęs ir nematai savo klaidų, trūkumų. Mano nuomone Ševcovas būtų buvęs daug geresnis kultūristas, jei turėtų trenerį, kuris ne tik padėtų išvystyti raumenis, bet ir išmokytų viso scenos meno ir elgesio kultūros. Visų svarbiausia ir pirmiausia, ko šiam sportininkui trūksta - teisingai atlikti privalomas pozas, o taip pat priimtinų publikai veido mimikų, savęs pateikimo, užlipimo ant scenos ir ypatingai nuėjimo nuo jos. Kai nėra gero estetinio vaizdo, sportininkas niekada netaps tikru etalonu, kad ir kokį gerai išvystytą raumenyną jis beturėtų. Bet reziumuojant, tenka pripažinti, kad šiaip ar taip jis yra vienas is geresnių WBBF sportininkų.
Labai greit pasaulio reitingų lentelę savo taškais papildė ir į, mano manymu, nepelnytai aukštą vietą pakilo modelių fitneso kategorijos atstovė slovakė Eva Martinkova. Modeliu fitnesas atsirado palyginus neseniai, ir ši sportininkė atsirado kaip tik panašiai tuo momentu. Jeigu kiti sportininkai, manipuliuodami savo kūnu, gali keisti kategorijas pereidami iš aerobinio fitneso modelių fitneso rungtį, iš modelių fitneso i kulturizmą, iš kultūrizmo atgal i modelius, tai Eva Martinkova šiuo atžvilgiu yra labai ribota sportininkė, kadangi ji gali sau leisti dalyvauti tik modeliuose. Būdama, galima sakyti, modelių fitneso pradininke ir tęsėja iki šiol, ji tapo lyg savotišku, mano nuomone, labai neteisingu modelio pavyzdžiu. Tai pats gryniausias pavyzdys, kaip sportininko nuoseklus dalyvavimas, gražus veidas, plaukai, drąsus, užtikrintas elgesys ant scenos suteikia galimybę jam neįdeti jokių pastangų į savo kūna ir vis tiek kasmet užlipti ant aukščiausio apdovanojimų laiptelio. Aš asmeniskai nesutinku su tokiu modelio įvaidžiu, nes tai yra sporto federacija, tad visi jos renginiuose dalyvaujantys o dar ir aukštas vietas užimantys turėtų būti plika akimi matomi sportininkai - kultūrizme labiau išvystytu raumenynu, fitnese - su kiek mažiau.
Su malonumu paminėti ir vienu iš geriausių pavadinti norisi nuo 2003 iki 2009 m. besireiškusį labai neblogą Rusijos sportininką Anashkiną Aleksandrą, kuris savo praktiškai tobulą formą demonstravo 2005 ir 2006 m.
Ne vienerius metus pasaulio ir Europos čempiono titulus iškovodavo latvis Liubomirov Aleksandr. Kiek pamenu, sportininkas beveik visada sugebedavo padaryti gerą sportinę fromą, tačiau tobulu pavyzdžiu niekada nebūtų tapęs jokioje ateityje, kadangi buvo kiek per aukštas. Gerais kultūristais daugiau galimybių turi tapti tik žemesnio ūgio sportininkai.
Ne patys tobuliausi, tačiau ilgus metus scenai atidavė kiprietis Artemiou Marios, rusai Agamalov Sergey, Dubovickis Romanas, Sachenko Yury, estai Fiodorov Oleg, Kalmus Marek, latviai Jurans Normunds, Kliavins Maris, Karsetjans Jurijs, Maslovskij Alexander, lietuviai Kuzmicius Vitalijus, Malakauskas Vidmantas, italas Monaco Massimo.
Aerobinio fitneso rungtyje žibėjo latvis Šarko Viktor ir ukrainietis Khashalov Fedir.
Iš moterų neradau nė vienos tobulos sportininkės po 2000-ųjų metų. Tik artimiausias tobuloms priskirti galima būtų įspaudą šiame sporte palikusias Glagoleva Viktoria, Judina Valerya, Kazlouskaya Valiantsina, Lapshova Oksana, Malachovska Sylvia, Panova Elena, Pugacheva Svetlana, Riabova Irina, Ripert Marie Pierre, Stavitskaya Irina, Urbaniak Agnieszka, Zigalova Marietta, Borisova Svetlana, Costi Mona.
Būtų labai neetiška kažką rašyti apie save, nes tai turėtų daryti žmogus iš šono, tačiau federacijoje, gali būti, kad amžiams išliksiu kaip daugiausiai dalyvavusia sportininke. Šiuo metu mano sudalyvautų varžybų skaičius yra didžiausias per visą federacijos gyvavimo istoriją.
Tel.nr. +37067670087
Facebook: Vakare Mileriute

Messages In This Thread
RE: NEŽINOMI PASAULIO KULTŪRIZMO ISTORIJOS PUSLAPIAI - by WFF-WBBF_Int_Secretary_General - 01-15-2013, 10:06 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)